Menu
Mesto Kráľovský Chlmec
Királyhelmec
Mesto Kráľovský Chlmec

Város

Királyhelmec - A Bodrogköz szíve

falu

Ez az elnevezés nem pusztán az érzelmekből, hanem a tényekből ered, mert városunk földrajzi értelemben is a magyar lakta Bodrogköz szívében fekszik, évszázadok óta a három folyó által körülölelt kistérség hivatalos központja.

A város az egykori vulkán lábánál terül el, arcát kelet felé fordítva emelkedik ki a lankás síkságból. Mai arculatát sajátos kettősség jellemzi. Egyrészt megőrződtek az egykori polgárosodó járási székhely hangulatos utcasorai, régi építményekkel: a gótikus elemeket őrző barokk római katolikus templom, a reneszánsz Csonkavár romjai, Lorántffy kúria, neogótikus református templom, klasszicista zsinagóga és az eklektikus épületkomplexum a Majláth és a Rákóczi utcák találkozásánál, másrészt magán viseli a múlt század utolsó évtizedeinek városrendezési elképzeléseit, amely az egyhangú tömbházak építését szorgalmazta.

Királyhelmec a térség legnépesebb települése, hisz lakosságának száma meghaladja a nyolcezret. Több regionális hatáskörű hivatalnak és intézménynek a központja, számos iskolával, egészségügyi központtal, sokféle szolgáltatási egységgel rendelkezik. Kulturális életét számos színházi, zenei és képzőművészeti jellegű rendezvény teszi színessé.

Gazdaságtörténelmi szempontból a földművelés jellemezte, szőlészet, gyümölcs- és zöldségtermesztés. Ehhez kapcsolódva inkább a kisüzemek és szolgáltatások fejlődtek ki, a nagyobb ipari egységek egyelőre nem telepedtek meg környékünkön.

A jövőben összefogva a Bodrogköz és környező országok közeli településeivel és kistérségeivel, lehetőség kínálkozik a mezőgazdaság, ipar, szolgáltatások és közlekedés terén való fejlődésre.

Térkép

Kráľovský Chlmec

A Magyar Királyság létrejötte után a település és az egész Bodrogköz Zemplén megye kötelékébe kerül. A helység nevével„“Helmech”“ az 1214-ben keltezett leleszi alapítólevélben találkozunk.

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Aktuális időjárás

ma, hétfő 27. 5. 2024
enyhe eső 25 °C 12 °C
kedd 28. 5. borús égbolt 24/12 °C
szerda 29. 5. enyhe eső 24/13 °C
csütörtök 30. 5. enyhe eső 18/12 °C

Mobilos alkalmazás

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Mesto Kráľovský Chlmec Bodrogköz szíve
Mesto Kráľovský Chlmec Srdce Medzibodrožia